Značení potravin

Znáte značky? V ČR a EU se používá množství různých značek, které mohou nést potraviny a výrobky splňující určitá kritéria. Je jich celkem dost, tudíž vám přinášíme přehled těch nejpoužívanějších.

V posledních letech stále více spotřebitelů dává přednost kvalitním potravinám. Jak ovšem ty kvalitní potraviny poznat? 
Hledání a rozhodování by vám při nákupu měly usnadnit speciální certifikáty – bio, systém integrované produkce, místní původ, Fair Trade apod.
Každý z těchto certifikátů by měl zaručit jiná kritéria, ale obecně by všechny měly zaručit vysokou kvalitu potravin. Obecně lze říci, že existují loga, která mají buď legislativní oporu (např. evropská chráněna značení – původu, zeměpisného původu, zaručená tradiční specialita, ekologická produkce EU) nebo oporu v národních systémech kvality (např. KLASA, Regionální potravina).
Znát loga, která mají oporu v legislativě nebo v národních systémech kvality se vyplatí. Producenti si totiž mohou na své výrobky dávat různé grafické prvky, které se tváří jako značky kvality, ale ve skutečnosti žádná kvalitativní kritéria nesplňují. S naším přehled základních značek si ale můžete být jistí, že kvalitu skutečně poznáte. 

Značení potravin