Pšenice na modro

Pšenice na modro
Zralé obilí vzbuzuje okamžitou asociací zlatě se třpytících polí. Pod slupkou žlutých a nazlátlých tónů se ale může skrývat na zdraví prospěšné karotenoidy a antokyany bohaté barevné zrno. Třeba červené, ale dokonce i modré až do černa.

Karotenoidy jsou zastoupeny zejména v červeném zrnu. Pamatujete na babské rady, že kdo jí mrkev, má zrak jako ostříž? Barevné pigmenty rostlin na škále od žluté přes oranžovou a červenou označované souhrnně jako karotenoidy, jsou opravdu často prekurzorem vitamínu A, který chrání sítnici proti věkem podmíněné degeneraci. Podobně mají veškeré karotenoidy, ale i antokyany (obsažené v zrnu modré barvy), nějakou antioxidační kapacitu a snižují tak riziko rozvinutí chronických degenerativních onemocnění. Antokyany prý mají dokonce protizánětlivé účinky a zpevňují cévní vlásečnice.

Společnost PRO-BIO, obchodní společnost s. r. o. nám už čtvrt století do života znovu vrací původní odrůdy a minoritní obiloviny, jejichž výživové hodnoty bývají vysoko nad konvenčně nabízenými obilovinami a produkty z nich. Nyní se nově podílí a podporuje výzkum šlechtění obilovin a jejich odrůd s barevnými zrny. Ten by měl zajistit vyšlechtění výživově kvalitnější pšenice s výnosy dostatečnými na to, aby se dostala do běžné produkce. To skvěle zapadá do jejich dlouholeté snahy, zpestřit naše jídelničky chuťově i z výživové stránky. A tentokrát se to zpestření očividně zadaří i v pravém slova smyslu. Hovoří se už i o černém a purpurovém zrnu, které přináší kvality karotenoidů a antokyanů současně. To už je pěkná paletka.