Dvojí kvalita potravin

Dvojí kvalita potravin
Průzkum potvrdil, že potraviny v pěti evropských zemích se výrazně liší od těch, které se prodávají v ČR.

Ministerstvo zemědělství 11. července zveřejnilo výsledky průzkumu, který hodnotil dvojí kvalitu potravin.  Odborníci hodnotili výrobky z pěti zemí, takto rozsáhlá studie se uskutečnila poprvé.

Hlavním cílem  bylo porovnat vybrané potraviny z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa a Maďarska a zjistit, jestli se pod stejným názvem a obalem prodávají výrobky s rozdílnými vlastnostmi, např. složením, množstvím složek nebo hmotností výrobku.

„Testy, které provedli odborníci z renomované Vysoké školy chemicko-technologické, ukázaly, že některé potraviny stejné značky se ve svých vlastnostech liší. Považuji to za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující. Problém jsem už řešil na jednání zemí V4, v europarlamentu i na Radě ministrů zemědělství EU. A teď máme v rukou další jasný a ověřitelný důkaz,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Odborná komise vybrala celkem 21 výrobků prodávaných v různých zemích pod stejnou značkou. Testy odhalily, že z nich bylo 13 odlišných, 5 mírně odlišných a 3 byly stejné. Navíc ze všech testovaných vzorků mělo 5 výrobků rozdílný objem při rozměrově stejném balení.

„Je téměř nemožné porovnat chuť potravin, protože ta je pro každého člověka individuální. Můžeme ale změřit množství jednotlivých složek. Zjistili jsme tak například, že Tulip Luncheon meat z Německa obsahuje vepřové maso, zatímco v tom českém je drůbeží separát. V německých rybích prstech Iglo najde spotřebitel víc masa, než když si je koupí v České republice. Srovnávali jsme i prací prostředky, tam vyšlo, že ve stejně velkých baleních je rozdílné množství přípravku. A například Persil z Německa a Rakouska obsahuje více aktivních látek, než ten, který pochází z českých, maďarských nebo slovenských obchodů,“ uvedl ministr Jurečka.

Průzkum jednoznačně nepotvrdil, že se v některé ze zemí prodávají výrazně kvalitnější potraviny. Rozdílné složení výrobků může být dle průzkumu ovlivněno také chuťovými preferencemi spotřebitelů v konkrétním regionu nebo dostupností místních surovin. Složení výrobků ovšem stejné není. Mnohdy je rozdílné složení uvedeno v údajích na potravině, přestože obal výrobku se jinak neliší.

 

Zdroj: MZe