Bio v regionech začíná

Bio v regionech začíná
Dne 19. dubna 1017 proběhne první z řady seminářů na téma podpory lokální produkce a regionálních biopotravin.

Projekt BIO v regionu vznikl v roce 2016 a cílí na laickou i odbornou veřejnost se zájmem o biopotraviny a podporu lokální produkce. ve vybraných krajích se bude konat cyklus seminářů a přednášek. Cílem těchto setkání je představit ekologické farmy a biovýrobce a ukázat výhody ekologického zemědělství. Celodenní semináře se uskuteční na vybraných středních školách ve Středočeském, Zlínském a Jihomoravském kraji. Projekt se zaměřuje především na žáky a jejich učitele, vítáni jsou však i zájemci z řad veřejnosti.

Zájem o lokální biopotraviny je stále na vzestupu. Veřejnost se více zajímá o kvalitu a původ potravin a také o způsoby, jak podpořit lokální zemědělskou produkci. Mnohdy však chybí potřebné informace. Právě z tohoto důvodu vznikl projekt BIO v regionu.

Hovězí maso z ekochovů

Tématem prvního semináře, který se uskuteční 19. dubna 2017, bude hovězí maso. Zájemci o toto téma mohou přijít do Hotelové školy a Vyšší odborné školy hotelnictví a turismu v Poděbradech, kde se bude hovořit o trendech ve spotřebě, o dostupnosti hovězího masa z ekochovů a také o tom, jak zlepšit osvětu veřejnosti a zvýšit tak spotřebu hovězího masa v České republice. Vystoupí například Hugo Hromas (NOMADIS catering) s příspěvkem – Restauratér v pasti. Chce český spotřebitel jíst dobře nebo levně?  Většina hovězího masa, v biokvalitě i z konvence, totiž putuje za hranice. Vyváží se zejména tzv. v živém, mladý skot do 2 let věku. I z tohoto důvodu se seminář uskuteční na gastronomické škole, cílem je zvýšit zájem budoucích kuchařů o domácí suroviny.

Mléčné výrobky z ekofarem

Druhý seminář se uskuteční 10. května 2017 na Střední škole zemědělské a přírodovědné v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho tématem bude Faremní zpracování biomléka. V praktické části si studenti vyzkouší výrobu čerstvého přírodního sýru v biokvalitě. Na semináři představí Andrea Hrabalová (Bioinstitut, o.p.s.) rozsah bioprodukce ve Zlínském kraji a doplní data o chovu koz a ovcí v ekologickém zemědělství. Ivan Hrbek ze Svazu faremních zpracovatelů představí pravidla faremního zpracování a prodeje ze dvora. Těšit se můžete opět na blok věnovaný prezentacím ekofarem s bioprodukcí v regionu a Milan Berka (KEZ o.p.s.) pohovoří o kontrole a značení biopotravin. Partnerem semináře je Svaz faremních zpracovatelů.

Biovíno

Třetí a poslední ze seminářů bude o ekologickém vinohradnictví a vinařství. Výroba biovína patří k nejčastěji provozovaným činnostem v rámci faremního zpracování na ekofarmách. Ze zhruba 200 faremních zpracovatelů v ekologickém zemědělství je celá čtvrtina zaměřená na výrobu biovína, převážně na jižní Moravě. Seminář se uskuteční ve Valticích na vinařské škole. Cílem je ukázat, že pěstovat vinnou révu jde v současné době i bez chemických postřiků, že existují jednoduché a šetrné postupy optimalizace výživy révy včetně zvýšení úrodnosti půdy a stojí za to vsadit na kvalitní surovinu.

Pozvánka na Bio ve Středočeském kraji 

Více o projektu Bio v regionu a jeho akcích