Bezpečně na dovolenou

Bezpečně na dovolenou
Začala nám doba dovolených, mnoho z vás jistě navštíví různé země vně i mimo EU a vyzkouší tamní kuchyni, přičemž se může stát, že vám některá jídla zkrátka nesednou a potom musíte řešit různá zdravotní či cestovní pojištění. Přinášíme vám proto článek, na co si dát před a při dovolené pozor.

Mnoho lidí na dovolených trpí různými zažívacími obtížemi z důvodu pozření tamních pokrmů, na které je buď tělo alergické či je odmítne z důvodu špatného zpracování. Mohou se přitom objevit i závažnější potíže, proto je nezbytné se na cestu připravit již před odjezdem. 

Jako občané EU máte nárok na lékařské ošetření kdekoliv v EU (a ve Švýcarsku), které je neodkladné a nemůže počkat do vašeho návratu domů. Musí vám být poskytnuta zdravotní péče ve stejném rozsahu, na jakou mají nárok pojištěnci země, ve které se nacházíte. Neznamená to tedy, že vám bude poskytnut stejný rozsah zdravotní péče, jakého by se vám dostalo v ČR. V závislosti na členském státě EU tato péče může být poskytnuta v nižším, ale i vyšším rozsahu. Zásadní je sebou mít svůj Evropský průkaz zdravotního pojištění (modrá kartička). Za zdravotní ošetření v soukromých zařízeních se platí. Zdroj.  

Toto pojištění však nenahrazuje cestovní pojištění, nevztahuje se na situace, kdy cestujete výhradně za poskytnutím léčby a negarantuje ošetření zdarma (systémy zdravotnictví se v jednotlivých zemích liší, a tak ošetření, které je u vás doma zdarma, nemusí být poskytováno bezplatně v ostatních zemích). Zdroj.  

Při cestách mimo EU byste si již měli pořídit tzv. cestovní pojištění, které se dá sjednat u pojišťoven v různé šíři. Mohou vám pokrýt i způsobené škody či ztracená zavazadla. Uplatnit můžete také nárok na dodatečnou refundaci nákladů vynaložených na neodkladnou zdravotní péči, jejíž potřeba nastala během vašeho pobytu v cizině, ale pouze do výše stanovené pro úhradu takových služeb, pokud by byly poskytnuty na území ČR. Zdroj.  

Při cestování do exotických oblastí byste měli zvážit také očkování, které je do některých států dokonce povinné. Přehled zde

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou nejčastějšími nemocemi při cestování: průjem, žloutenka a malárie. 

Pojištění na cesty bychom měli zvládnuté, teď k hlavnímu spotřebitelskému tématu, kterým je stravování na dovolené. Obecně přitom platí, že v EU by vám nemělo hrozit takové nebezpečí otravy jídlem než mimo EU. Přesto je dobré snažit se dodržovat pravidla správného zacházení s potravinami a upraveným jídlem. 

WHO doporučuje dbát na dodržování pěti základních pravidel

Osobní hygiena, především časté mytí rukou mýdlem (např. i po nákupu v obchodě). Samozřejmostí je mytí rukou před každým jídlem. 

Čerstvé a tepelně upravené potraviny spolu nesmí přijít do kontaktu, aby nedošlo ke kontaminaci. WHO doporučuje vyhýbat se veškerému neuvařenému jídlu, kromě ovoce a zeleniny, kterou můžete oloupat. 

Jíst správně uvařené jídlo a vyvarovat se konzumaci syrových mořských plodů, nedodělaného masa (steaky, burgery) a případně i majonézám, k jejichž výrobě byla použita syrová vejce. Ke zničení nebezpečných mikroorganismů dochází až při povaření na nejméně 70 stupňů.

Správné skladování jídla je klíčové pro zabránění šíření mikroorganismů. Při pokojové teplotě se jídlo může již za pár hodin stát nebezpečným ke konzumaci. Bezpečná skladovací teplota se pohybuje do 5 stupňů a nad 60 stupňů. Dávejte si proto pozor v zařízeních, kde kupujete jídlo, zda jej mají např. v lednicích nebo udržují stále vysokou teplotu na ohni. 

Pijte balenou vodu a kontrolujte, zda je uzávěr nepoškozený. Pokud máte pochyby o nezávadnosti vody, povařte ji, případně využijte jodové tablety či jiné desinfekční přípravky k tomu určené. Pozor si dejte také na mléko, včetně zmrzliny, na kostky ledu a ovoce a zeleninu před pozřením loupejte. Nejezte ovoce či zeleninu s porušenou slupkou.

Možná se vám tato opatření zdají příliš drsná, tak se podívejme na to, jak snadno se mikroorganismy mohou šířit. Nejčastějším přenašečem jsou lidské ruce, poté kontaminovaná voda a jídlo, domácí mazlíčci a zvířata. Dokáží se velmi rychle množit, zvláště v teple. Jedna bakterie se zdvojnásobí za 15 minut, za 6 hodin jich máte tedy 16 milionů, přičemž některé z nich dokáží člověku uškodit již při malých množstvích. Nejedná se přitom pouze o průjem, který za chvíli odezní. Dle statistik 3 % lidí, kteří onemocní kvůli konzumaci kontaminovaného jídla, má trvalé následky. Zdroj (AJ). A kdo by si tohle chtěl dovézt z dovolené?

Máte nějaké týkající se zdravotního/cestovního pojištění či stravování se v zahraničí? Ozvěte se nám na info@euroinfoproject.eu

Přejeme hezkou dovolenou!